Wijn proeven in Oostenrijk

1/5

Het is niet de eerste gedachte bij dit land, echter speelt wijn zeker een belangrijke rol. Met name in Neder-Oostenrijk (Grüner Veltliner), Stiermarken (Sauvignon Blanc) en Burgenland (Blaufränkisch) wordt er wijn gebrouwen. De laatste twintig jaar is de wijnmarkt flink gegroeid en is het ook steeds vaker mogelijk om wijnmakers te bezoeken. Veel Oostenrijkse wijndomeinen zijn familiebedrijven en ontvangen gasten met open armen. Met een beetje geluk is het de wijnmaker zelf die je rondleidt in de wijnkelder en tevens laat proeven van de beste wijnen!

 

Voor wijnliefhebbers en diegene die van mooie landschappen houden, is “de Sudsteirische wijnroute” een must om te rijden. De route voert door het meest zuidelijke stukje van Stiermarken en langs de Sloveense grens, met prachtige uitzichten, pittoreske dorpjes met historische gebouwen en uiteraard dwars door de uitgestrekte wijngaarden. Onderweg zijn er genoeg mogelijkheden om de wijnen te ontdekken. In de vinotheken, een gemeenschappelijke wijnkelder, kan men kennismaken met alle belangrijke wijndomeinen van een regio.

Bij de route zijn er mooie wandelingen te maken langs en zelfs door de wijngaarden. De wandelingen bieden fantastische panorama uitzichten en de mogelijkheid om kennis te maken met historische gebouwen.

 

Gedurende het jaar zijn er in het hele land bijzondere evenementen te vinden die in het teken staan van wijn. Deze lopen uiteen van presentaties van de nieuwe wijnen tot heuse volksfeesten met folklore dansen en muziek. In de herfst zijn er in de regio tal van hop- en wijnoogst festivals en tijdens de kerst zijn er vele kerstmarkten in de regio met uiteraard wijn en punch. Het is aan te raden de kalender in de gaten te houden!

 

Na een dag lopen of rijden in een van de wijnregio’s is het heerlijk vertoeven in een van de mooie en bijzondere hotels. We hebben een aantal pareltjes op een rijtje gezet:

Pures Leben: luxe privé huizen in Stiermarken > https://www.puresleben.at/

Weingarten Resort Unterlamm: luxe chalets in Stiermarken > https://www.weinurlaub.at

Das Weinspitz: boutique hotel gelegen in Neder-Oostenrijk > https://donabaum.at/en/the-weinspitz

Hotel Rathaus Wein & Design: hotel gelegen in Wenen > https://www.hotel-rathaus-wien.at/en

Weinlofts Eisenberg: mooie lofts gelegen in Burgenland > http://www.weinlofts.at/index.php/en/