Madeira

Ontdek de eilanden van Portugal
1/13

Dit Portugese “Bloemeneiland” ligt in de Atlantische Oceaan en is onderdeel van de gelijknamige archipel, samen met Porto Santo en de ‘verlaten’ Ilhas Desertas en ‘wilde’ Ilhas Selvagens. Op Madeira ligt van west naar oost een bergketen, met in het midden een kloof. Het landschap van Madeira bestaat uit laurierbossen, plateaus met heide en moeras, steile kliffen, kale bergtoppen, watervallen en kiezel- en rotsstranden. Op lager gelegen land wordt op terrassen van alles verbouwd, zoals bananen en druiven.

 

Het hele jaar door is er een subtropisch klimaat; de zomers zijn warm en de winters zijn mild. Het verschil tussen de lage gebieden en de bergen kan flink zijn. Boven op de toppen kan het zelfs vriezen! Het eiland is niet voor niets zo groen, het kan er soms ook behoorlijk regenen. Gelukkig duren de buien meestal niet lang en komen ze met name in de avond en nacht.

 

De hoofdstad Funchal, gelegen aan een baai, is een aantrekkelijke stad met smalle straten, leuke winkels, pleinen, cafeetjes, kerken en een fort. Neem een kijkje bij de kleurrijke markt waar verse groenten, fruit, vleeswaren en vis worden verhandeld. En bezoek ook de grote botanische tuin van Funchal. Met de kabelbaan kunt u vanuit Funchal naar boven, naar Monte. Hier zijn leuke restaurantjes, een prachtige tuin en oude gebouwen. Om weer naar beneden te gaan kunt u kiezen voor een spannende rit met een mandenslee en twee stuurmannen. Vanuit de haven kunt u een leuke boottocht maken om op zoek te gaan naar dolfijnen en walvissen.

 

Wij kunnen voor u een heerlijke vakantie boeken op Madeira! Verblijf in een sfeervol hotelletje, appartement, villa of authentieke quinta. De accommodaties hebben vaak een prachtige tuin en geweldig uitzicht. Een huurauto regelen we natuurlijk ook. Rijden over het eiland kan soms wel een uitdaging zijn, door de bergen, de smalle straatjes en haarspeldbochten. Het is mogelijk om vanuit één locatie het eiland te verkennen, maar het is ook leuk om op twee verschillende plekken te verblijven. Ook kunnen wij diverse excursies en (avontuurlijke) activiteiten boeken; zoals een wijn & food tour, wandeling door natuurgebieden, mountainbiken en bezoek aan een rum- en wijnmakerij.

 

Tips:

  • Over heel Madeira vindt u talloze wandelroutes, door de bergen en bossen. Maak zeker een wandeling langs de levadas. Dit irrigatiesysteem van smalle kanaaltjes werd vroeger aangelegd om het water uit het noorden naar het zuiden te krijgen. Langs de kanaaltjes zijn muurtjes en paden waar u prachtig over kunt wandelen, langs plantages en boerderijen, rotswanden en watervallen.

  • Ga op zoek naar de mooiste uitzichten. Bijvoorbeeld bij de rotsen van Ponto do Rosto, na een pittige klim vanaf de Pico Ruivo, vanaf de top van de Pico do Arieiro, bij de Cabo Girão Skywalk en overal op het schiereiland São Lourenço.

  • Proef de specialiteiten van Madeira: de rundvlees spies ‘espetada’, gerecht van zwaardvis ‘epeda’, het verfrissende drankje ‘poncha’ en natuurlijk de ‘Madeira’ wijn!

  • Zwemmen in de natuurlijke baden van Seixal en Porto Moniz, bij de (rustige) kiezelstranden van São Lourenço, de (aangelegde) gele zandstranden bij Machico en Calheta en bij het populaire Praia das Palmeiras.

  • Rij langs de Cascata dos Anjos, een waterval die uitkomt op de weg, voordat die in zee stroomt.

  • Bezoek de Palheiros van Santana, authentieke huisjes in sprekende kleuren.

  • Met de kabelbaan naar het afgelegen Fajã dos Padres, met een ecologische boerderij waar fruit wordt geteeld en met een bijzondere verhaal.

  • Vier feest op Madeira tijdens carnaval, het Annona festival, het bloemenfestival en het Atlantische festival.