Het meer van Bled

Picture Perfect 
1/3

Het meer van Bled in het noordwesten van Slovenië kan gemakkelijk worden omschreven als het perfecte plaatje want de steile Julische Alpen worden weerspiegelt in het blauwe water en op het kleine eiland staat een sprookjesachtige kerk. Het meer is niet groot, slechts 2.120 bij 1.380 m en een ontspannen wandeling rondom het meer kan in ongeveer 90 minuten worden voltooid. Ondanks dat het al lang een favoriete Sloveense toeristische attractie is, is het redelijk ongerept gebleven.

Eén van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van het meer van Bled is het kleine beboste eiland Blejski Otok. Bijzonder is dat dit het enige eiland in Slovenië is! Het heeft verschillende gebouwen waarvan de meest opvallende de kerk is, samen met zijn aparte klokkentoren. U bereikt in een traditionele houten boot die bekend staat als een pletna. De pletna's worden in gondelstijl bediend.

Torenhoog boven het meer, gebouwd op een hoge rots, bevindt zich het 12e-eeuwse kasteel van Bled. Dit was ongetwijfeld ooit een ondoordringbaar fort, maar verwelkomt nu bezoekers en biedt de meest geweldige uitzichten over het meer. Naast de prachtige architectuur herbergt het kasteel ook een museum, een drukkerij, een wijnkelder, een smidse en een restaurant. Het is echt een aanrader om hier te eten, het uitzicht is fantastisch. Maar reserveer tijdig!

De mooie barokke kerk op het eiland is lange tijd een bedevaartsoord geweest. Het huidige gebouw dateert uit de 17e eeuw, maar er zijn aanwijzingen dat er sinds de 12e eeuw een eerdere kerk op deze plek heeft gestaan. De kerk staat bekend als de Kerk van de Maria-Tenhemelopneming of gewoon de Kapel van Sint-Maria. Om de kerk te bereiken moet u 99 treden beklimmen. Er zijn veel mythen en legendes verbonden aan deze locatie, waaronder een die zegt dat een gelukkig huwelijk is gegarandeerd als een man zijn bruid de trap op draagt ​. Een andere overtuiging is dat door drie keer de kerkklok te luiden, een wens in vervulling zal gaan. Bij de kerk is een café en een terras waar u even kunt uitrusten na het beklimmen van al de trappen!

Bled heeft een klein toeristisch centrum. Leuk voor een kort bezoek en een goede kop koffie met kremšnita, crème cake, een lokale specialiteit.

 

Een wandeling van 20 minuten brengt u naar Ojstrica, waar u een van de mooiste uitzichten hebt over het meer, het eiland en de bergen erachter.