IJSLAND
LAND VAN VUUR & IJS MET VULKANEN, WATERVALLEN EN GLETSJERS

Jeff Rasley

IJsland; het land van vuur en ijs! Hier vindt u extreme geologische contrasten – enorme gletsjers, (actieve) vulkanen, geisers, ontelbaar veel watervallen, grillige rotsformaties en glooiende graslanden. Ook is IJsland het land van licht en duisternis, met oneindige zomerdagen, zeer korte winterdagen en het bijzondere noorderlicht. IJsland is perfect te verkennen per auto – u hoeft alleen maar ringweg nr. 1 te volgen, die rond het hele land gaat en langs de vele bezienswaardigheden. Maar ook de gebieden buiten de ringweg zijn zeer de moeite waard! En wat dacht u van walvissen en dolfijnen spotten, op zoek naar de papegaaiduikers op de steile kliffen, grottenexpeditie, een avontuurlijke tocht per jeep of een boottocht door de gletsjerlagune!?!

 

Het zuiden wordt gezien als een van de populairste regio’s van IJsland. Vanaf de hoofdstad Reykjavik liggen diverse natuurwonders op korte afstand; het Thingvellir National Park, Gullfoss waterval en de geisers. En ook het bekende Blue Lagoon ligt niet ver. Meer naar het zuiden vindt u nog meer indrukwekkende watervallen, diverse nationale parken en ook de grootste gletsjer van IJsland de Vatnajökull. Het landschap is zeer afwisselend met vlaktes, valleien, lavavelden, rotsen, zwarte stranden, ijs en bergen.

 

Een minder bezochte regio is het westen, met name de ruige Westfjorden. Ook in het westen vindt u een gevarieerd landschap met steile kliffen, lavavelden, watervallen, zwarte, gele en roodbruine stranden, heetwaterbronnen en vele kleine onbewoonde eilandjes. Het schiereiland Snæfellsnes wordt ook wel klein IJsland genoemd, met als middelpunt de gletsjer en daaromheen kraters, glooiend landschap, vissersdorpjes, stranden en woeste kust.

 

In het noorden is ook de kracht van de aarde te bewonderen; met kraters, grillige rotsformaties, kloven, geothermische- en solfatarenvelden, poelen waar zwavel en modder omhoog borrelen, kleurrijke meren en indrukwekkende watervallen zoals de Dettifoss. De hoofdstad van het noorden is Akureyri, mooi gelegen aan het Eyjafjörður fjord. Ook vindt u er kleine vissersdorpen en -stadjes zoals Husavik. Voor de kust liggen talloze eilandjes, zoals Grímsey, Drangey en Hrísey – die met name worden bezocht door vogelliefhebbers.   

 

Het oosten kenmerkt zich door diepe fjorden, steile bergen, hoge watervallen, bos en vissersdorpen met kleurrijke huizen en havens. De regio is dunbevolkt en trekt relatief minder reizigers aan, maar deze regio is ook absoluut de moeite waard. In de zomer zijn er kunst- en muziekfestivals en er is een rijke geschiedenis. Op verschillende plaatsen zijn grote hoeveelheden vogels te vinden, zoals de papegaaiduikers, jan-van-genten, zeekoeten en allerlei meeuwensoorten. En vanuit de grootste plaats Egilsstaðir rijdt u over de mooiste weg van IJsland naar Seyðisfjörður. Hier komen ook de ferry’s aan vanuit Denemarken en Faroer.

 

Het binnenland van IJsland, het zogenoemde hoogland, is vanwege de onherbergzaamheid alleen begaanbaar met een terreinwagen, in de maanden juli en augustus. Ook hier is het landschap vol afwisseling met wonder gekleurde bergformaties, watervallen, rivieren, warmwaterbronnen, zandvlaktes, gletsjers en lavavelden. Ook onderdeel van het binnenland zijn het prachtige Þórsmörk National Park, de gletsjer Vatnajökull en de actieve vulkaan Askja, met meerdere caldera’s en kratermeren.

Ontdek IJsland >

Rondreis IJsland 3.jpg
16
dagen
VOORBEELDREIS: IJSLAND À LA NAMASTÉ..!

Rondreis per huurauto langs de hoogtepunten van IJsland en verblijf in stijlvolle boutique hotels

Blog Reykjavik 2.jpg
REYKJAVIK

Bezoek deze sfeervolle en de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld

Blog Thorsmork 1.jpg
WANDELEN IN ÞÓRSMÖRK NATIONAL PARK

Dwalen door het bos van Thor tijdens eindeloze wandelingen en mogelijkheden voor glamping