Huttentocht

1/3

Voor de meer avontuurlijke of ervaren bergwandelaars is een huttentocht in de Alpen zeker een aanrader om te ondernemen. Voor beginnende wandelaars is het minder aan te raden, in verband met de voorbereiding en de benodigde materialen. Voor deze tochten is een goede voorbereiding noodzakelijk!

 

Een huttentocht is een echte beleving en ook voor families een mooie en bijzondere tocht. Men bevindt zich een aantal dagen enkel en alleen in de natuur, veelal zonder elektriciteit en wifi! Even helemaal weg van drukte en terug naar de natuur.

Het bied de meest adembenemende uitzichten op soms desolate plekken. Wandelend over grindpaden, door bossen, over grasland en soms zelfs sneeuw in de hoger gelegen gebieden. Naast wandelaars is het ook mogelijk om andere “bewoners” van de bergen tegen te komen, denk aan de gems, steenbok, maar ook marmotten komen veel voor. Voor vogelliefhebbers is het uitkijken naar de imposante steenarend, die met zijn weide vleugels rustig rondcirkelt hoog in de bergen.

 

Gelegen tussen de vele bergtoppen van Oostenrijk, liggen meer dan 1000 berghutten die klaar staan om wandelaars te ontvangen. De meeste hutten zijn open van begin juni tot eind september en bieden goede slaapplekken aan. Het is beter om deze wel van tevoren te reserveren. Het woord “hut” is daarnaast wel een understatement, aangezien de meeste prima en mooie gebouwen zijn met slaapkamers en soms zelfs koud/warm water! De meeste hutten bieden ook eten aan en een terras met soms mooie vergezichten.

 

Er zijn vele soorten tochten te maken, in verschillende gradaties. De meeste tochten duren 3, 5 of 8 dagen en verschillen dan ook in zwaarte. Het gebied Wilder Kaiser (bekend bij veel Nederlanders in de winter) biedt veel korte tochten en is een ideaal gebied voor families. Voor meer ervaren tochten of meer uitdaging is een tocht langs de Alpenhoofdkam aan te raden, bijvoorbeeld de Stubai High Trail op de Oostenrijks/Italiaanse grens.