Foodwalk Lissabon

De lokale keuken
1/3

Leer de stad kennen en proef direct van traditionele Portugese lekkernijen. Een echte foodie neemt u mee op pad door de kleine straatjes van de meest kleurrijke wijken van Lissabon zoals Baixa, Chiado en Bairro Alto.

De tour begint goed, u start met het bekendste gebakje van Portugal, een romige Pastel de Nata. U wandelt naar Mercado di Ribeira, tegenwoordig bekend als de Time Out markt. In deze markthal zijn maar liefst 24 restaurants en 8 bars gevestigd, het is er altijd gezellig druk. U kunt er de beste steak, de beste hamburger èn de beste sushi van de stad eten. In Rue Nova do Carvelho maakt u kennis met een van de meest favoriete uitgaansgebieden van de locals. De straat wordt ook wel Pink Street genoemd, vanwege de roze geplaveide loper die mensen moet uitnodigen om een drankje bij de verschillende bars te doen. Overdag een fotogeniek plekje en in de avond een bruisende straat waar het tot in de late uurtjes gezellig is.

Visgerechten zijn niet weg te denken uit de Portugese keuken, en ook vis in blik is populair. In Sol e Pesca proeft u de lekkerste sardientjes uit blik. Langs de rivier loopt u verder naar het indrukwekkende plein Praca do Comercio. In een van de straatjes achteraf zit Taberna Trobadores waar u zich in de Middeleeuwen waant. Het zware houten meubilair, de grote kroonluchters, het tinnen en aardewerken servies zorgen voor een Keltische sfeer. U geniet hier van een kopje cider of honingwijn onder het genot van een tapa.

 

Via de Sao Domingos kerk komt u in het hart van de stad uit, Rossio Square. De kerk is helaas tweemaal verwoest, de eerste keer tijdens de aardbeving die Lissabon in 1755 trof en in 1959 brandde hij volledig uit. De kerk is nooit helemaal gerestaureerd, sporen van de verwoestende brand zijn dan ook nog steeds zichtbaar en zorgen voor een sinistere maar indrukwekkende sfeer. Na een bezoek aan de kerk is het tijd voor een typisch Portugees gerecht met een glas Vinho Verde in één van de oudste café’s van Lissabon.

Tijdens het laatste deel van de wandeling komt u langs enkele unieke winkeltjes. Zo bezoekt u de Casa Pereira waar u de lekkerste soorten koffie, koekjes en chocola vindt. Ook is deze zaak gespecialiseerd in likeur en port, een glaasje port is dan ook inbegrepen. Bij Tous-Ourivesaria Aliança bent u aan het beste adres voor prachtige sieraden. De winkel bestaat sinds 1909, en het lijkt of u zich in een Koninklijk paleis bevindt. A Vida Portuguesa is een vintage shop met typisch Portugese producten als ambachtelijke zeep, olijfolie en soorten thee. U ontvangt hier een klein kadootje… :)   

De tour eindigt bij de bekende Elevador do Carmo, een naast origineel ook zeer praktisch bouwwerk. Het is een lift die de boven- en benedenstad met elkaar verbindt en ook dagelijks door lokale inwoners gebruikt wordt. Op de top bevindt u zich op 45 meter hoogte en heeft u een mooi uitzicht over de stad.