Eten & drinken in La Bella Italia

1/3

Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van de Italiaans levensstijl. Ze nemen hier dan ook uitgebreid de tijd voor. Het Italiaanse ontbijt (Colazione) is de enige maaltijd die vrij eenvoudig is en bestaat uit koffie en een zoet broodje (brioche, cornetto of croissant). Italianen drinken overigens alleen ’s ochtends cappuccino (of een andere vorm van koffie met melk). In de middag en na het diner drinken zij espresso.

De lunch in de belangrijkste maaltijd van de dag. De Italiaanse maaltijd start met antipasti; een schaal met hapjes (zoals bruschetta, serranoham of mozzaralla) om te delen. De eerste gang (primo) bestaat meestal uit pasta, risotto, soep of pizza. Het hoofdgerecht (secondo) is vlees, vis of gevogelte geserveerd met groenten, salade of aardappelen. De maaltijd eindigt met een nagerecht (dolce) met een kopje koffie. De bekendste desserts zijn Panna Cotta en  Tiramisu. Tiramisu betekent letterlijk “little pick me up”, wat “maak me blij” betekend. En eerlijk is eerlijk.. een goede Tiramisu doet dat ook zeker! 

Bij de maaltijd hoort natuurlijk een glas goede wijn. Er worden in Italië vele soorten wijn geproduceerd die elk weer goed bij bepaalde gerechten passen.

Een andere  smakelijke traditie is de Aperetivo; een lekker drankje en een hapje om de eetlust op te wekken voor het diner (meestal tussen 19.00 en 21.00 uur). De klassieke aperitivo-drank is Aperol spritz of Campari. Saluti!

Het diner start meestal pas na 20.00 uur en duurt soms wel tot middernacht.

Tussen de maaltijden door is er soms ook nog wel een plekje over voor een tussendoortje.. dit kan een zoet gebakje zijn of natuurlijk een overheerlijke gelato! Gelato is Italiaans voor ijs, maar het is overigens niet hetzelfde als (normaal) roomijs. Gelato heeft namelijk een lager vetpercentage en meer smaak dan normaal roomijs. Ideaal toch! 

Als u zin heeft om culinair te genieten tijdens een mooie reis, dan is Italië de perfecte bestemming!