Wandelen in de Cinque Terre

1/2

In de Noordelijke (kust)regio Ligurië (ook wel Bloemenriviera genoemd) vindt u de vijf dorpjes van de wereldberoemde Cinque Terre. De kleurrijke dorpjes liggen spectaculair tegen de rotswanden langs de kustlijn. Gegarandeerd mooie uitzichten dus!

 

De pittoreske dorpjes zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken. De dorpen van de Cinque Terre zijn (van Noord naar Zuid):

 

  • Monterosso al Mare;  het grootste dorp met de meeste faciliteiten.

  • Vernazza; Vernazza staat (als enige van de vijf) op de lijst met ‘borghi più belli d’Italia’; de mooiste dorpen van Italië.

  • Corniglia; het kleinste dorp en ligt als enige niet aan het water maar op een heuvel.

  • Manarola; het oudste en meest fotogenieke dorp.

  • Riomaggiore; het meest authentieke dorp van de vijf.

 

De vijf dorpjes liggen in het Parco Nationale delle Cinque Terre, dat sinds 1997 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De omgeving is bergachtig en staat vol met citrus- & olijfbomen en wijngaarden. Tussen de (autovrije) dorpjes lopen verschillende prachtige wandelroutes (door de bergen en langs de kust). De bekendste wandelroute is “Il Sentiero Azzurro”; het kustpad dat alle dorpjes met elkaar verbindt. Om van de wandelpaden gebruik te maken heeft u een Cinque Terre Card nodig. Kijk van te voren wel even welke wandelpaden er op dat moment zijn geopend. Dat kan via de website van het National Park (http://www.parconazionale5terre.it/Eindex.php).

De dorpjes zijn niet alleen te voet bereikbaar, maar ook per trein. Ieder dorp beschikt over een treinstation en er rijden heel regelmatig treinen tussen de dorpen. Ook zijn vier van de vijf bereikbaar met een veerboot (alleen het dorp Corniglia niet). U kunt het wandelen dus ook afwisselen met tochtje met de trein en/of boot.

 

De beste periode voor een bezoek aan Cinque Terre is het voor- of najaar (in het hoogseizoen is het er erg druk). Tijdens een rondreis met een (huur)auto kunt u het beste verblijven/parkeren in Levanto of La Spezia (stadjes nabij Cinque Terre) en van daaruit de trein nemen naar van één (of meerdere) van de dorpen van de Cinque Terre. Een bezoek aan Cinque Terre is ook heel goed te combineren met een bezoek aan Pisa of Milaan.  

 

Houdt u van wandelen, pittoreske dorpjes en mooie uitzichten? Dan is dit gebied zeker een aanrader!